Kirjoittajaohjeet


Tältä sivulta löydät ohjeita Laatu- ja Testaus -lehteen kirjoittajalle.
Esimerkkiartikkelin jälkeen löydät, tarkempia vinkkejä sisällöstä ja tyylistä.

Artikkeliesimerkki

Artikkelin aloitus
Minna Meikäläinen, Organisaatio/Yritys/Yhteisö, Yksikkö/Jaos/Tarkenne

Artikkelin pääotsikko
[Johdatus artikkeliin<300 merkkiä, pieni esittely artikkelin sisältöön, voi jättää myös tyhjäksi, jolloin Laatu- ja testaus lehden toimituskunta muotoilee.] Napakka väliotsikko1..n
[Tekstikappaleita, pyri tarkistamaan oikeinkirjoitus! Selitä (epätavalliset) lyhenteet ensimmäistä kertaa käyttäessäsi.] Lyökämme käsi kätehen, sormet sormien lomahan, lauloaksemme hyviä, parahia pannaksemme, kuulla noien kultaisien, tietä mielitehtoisien, nuorisossa nousevassa, kansassa kasuavassa: noita saamia sanoja, virsiä virittämiä vyöltä vanhan Väinämöisen, alta ahjon Ilmarisen, päästä kalvan Kaukomielen, Joukahaisen jousen tiestä, Pohjan peltojen periltä, Kalevalan kankahilta.

[Lisää kuvia tarpeen mukaan/kohtuudella, pidä kuvat ja kuvissa mahdollisesti oleva teksti selkeänä. Selvitä kuvan käyttöoikeudet, itse tehdyt ja tekijänoikeuksista vapaat ok. Anna kuvalle kuvateksti. Pohdi myös kuvan kokoa.]

Glyphs and instructions

Glyphs and instructions

[Nämä ohjeet ovat viitteelliset, joten jos artikkeli sitä vaatii näistä saa myös poiketa. Muista aina, että lehteä varten eri artikkelit pitää kuitenkin saada sujuvasti yhteen.]

Loppuyhteenveto/haasteet lukijoille
[Kerää artikkelin pohdinnat yhteen yhteenvedoksi.] Viel’ on muitaki sanoja, ongelmoita oppimia: tieohesta tempomia, kanervoista katkomia, risukoista riipomia, vesoista vetelemiä, päästä heinän hieromia, raitiolta ratkomia.

[Viitteet, lisää viitteet, jotta lukijat voivat löytää lisätietoja aiheesta.]
[Kirjoittajan lyhyt esittely: n. 300 merkkiä ja kuva (pitkä sivu min 500 pikseliä).
Sähköposti, oman blogin osoite ja/tai twitter-tunnus helpottaa yhteyden saamista lukijakuntaan. ]

Avuksi kirjoittajalle

Tämä osuus ei ole enää osa artikkelin dokumenttipohjaa, mutta toivottavasti on avuksi artikkelia valmistellessasi.

Sisältö

Kaiken tärkeintä on mielenkiintoinen sisältö. Mieti siis ennen kirjoittamisen aloittamista, että mitä haluat artikkelilla sanoa. Esimerkiksi hyvä tapa on päättää aluksi, että mitä kannattaa ja mitä vastustaa, mitä haluaa muuttaa tai mistä haluaa lukijan vakuuttaa. Kun tavoite on selvänä, on helpompi päättää artikkelin rajat; tämä sujuu näppärästi vaikkapa listaamalla artikkelin sisällön kolme pääkohtaa.

Muoto

Laatu ja Testaus -lehdessä emme oleta akateemisten tutkielmien edellyttämää tarkuutta sisällön tarkkuudelle, lähteisiin viittaamisen huolellisuudelle, kielioppihygienialle, yms. Haluamme kuitenkin, että lehdessä selkeästi erotetaan kirjoittajan mielipide muualla todetuista asioista. Samoin luonnollisesti halutaan antaa lukijalle parhaat mahdollisuudet tehdä jotain lukemallaan artikkelilla, joten lisää relevantit viitteet artikkeleihin, kirjoihin, blogeihin — mihin vaan mistä kiinnostunut lukija voi löytää lisätietoja.

Artikkeli voi olla luonteeltaan tiivis yhteenveto, kirja-/kurssi-/väline-/tms. arvostelu, haastattelu, pakina, yms. Laita taitosi ja luovuutesi peliin!

Hyvä suomen kieli auttaa välittämään viestisi parhaiten, kuten slangisanojen välttäminen, rakennetta tukevat välimerkit ja tautologian (samojen sanojen / sanontojen toistelu) välttäminen. Jos osaat sanoa asian lyhyesti, tee niin. Jotkut lukijat arvostavat erityisesti, jos kirjoittaja muistaa pitää huolta genetiivistä (“minun autoni” eikä “minun auto”).

Kirjoittamisen jälkeen kannattaa lukea teksti ajatuksella ja katsoa, ettei mukaan ole päätynyt liian pitkiä lauseita, toistoa tai epäselviä käänteitä. Luonnollisesti toinen henkilö on tässä kullanarvoinen, niinpä yritämme sopia jo artikkelin kirjoittamisesta sovittaessa, että kuka toimituskunnassa tai lehden verkostossa voisi toimia artikkelin oikolukijana.

Artikkeli vs. Muu maailma

Viittaukset artikkelin ulkopuoliseen kirjallisuuteen on hyödyksi. Samoin kannattaa sanoa ääneen, kuka tai mikä toimi artikkelin inspiraation lähteenä, jos näin on käynyt.

Mainontaa ei artikkeleihin saa piilottaa. On hyvä sanoa mistä tulee ja mitä edustaa, ja jopa kertoa omien salassapitosopimustensa rajoissa arjestaan tai konkreettisesta tapauksesta (case), lukijat arvostavat konkretiaa paperinmakuisia abstraktioita enemmän. Jos haluaa kirjoittaa yrityksensä edustamista tuotteista tai palveluista se kannattaa laittaa avoimesti artikkelin alkuun, että lukija ei koe itseään petetyksi, kuten “Kirjoittaja toimii artikkelissa kuvatun tuotteen teknisessä tuessa”.

Kirjoittajalla on oikeus ja velvollisuuskin tuoda esiin oma mielipiteensä artikkelin teemasta. Älä ujostele ottaa kantaa, mutta älä piilota omia ajatuksiasi auktoriteettien sanojen taakse (kannanotto viittausten tai lainausten valinnalla). Lukijan kannalta olisi hyödyllisintä ymmärtää ero faktojen / jaetun, “objektiivisen” totuuden ja kirjoittajan näkökulman (reaktio näihin faktoihin) välillä. Toimituskunta voi päättää tasapuolisuuden nimissä pyytää lehteen jo ennalta vastakkaisia mielipiteitä sisältävät artikkelit.

Dokumenttipohja jutulle

Voit kirjoittaa jutun käyttäen artikkelipohjaa (.doc), jolloin näet, miltä teksti näyttäisi lehden sivulla ja miten paljon tilaa se suunnilleen vie.

Toimitus huolehtii aina taiton detaljeista, eli älä huolehdi niistä. Pohja voi myös käyttää fontteja, joita sinun tietokoneessasi ei kenties ole. Älä välitä siitä, jos esim. jutun otsikko näyttää erilaiselta kuin edellisen lehden jutuissa.

Takaisin sivun alkuun